El procés de cerca de feina acostuma a esdevenir angoixant, especialment si la urgència és elevada. La incertesa del propi context, especialment ara que fem front a una nova crisi econòmica i social, dificulta encarar amb seguretat aquests processos. I, sovint, se sumen també altres factors.

En el cas de l’Odalusca, fa dos anys que viu a Barcelona, va néixer a Veneçuela on va créixer, es va formar i va treballar durant quinze anys en la indústria del petroli com a enginyeria química. Quan va arribar a Barcelona va haver de fer front al procés d’adaptació: una nova llengua, altres costums, un altre estil de vida, i una forma de fer diferent també en l’àmbit professional. Tot i els seus quinze anys d’experiència professional en el sector de l’enginyeria química, l’Odalsuca se sentia molt insegura en els processos de cerca de feina i, el procés d’adaptació en té molt a veure. Com assegura “aquí tot és molt diferent, des de la forma de presentar el currículum fins les entrevistes. Jo vaig anar aprenent sobre la marxa a com presentar el currículum, com acudir a una entrevista de feina. També la forma de parlar i d’expressar-se.” Assegura que l’adaptació no és ràpida i que seria oportú trobar-se amb algun tipus d’orientació que en arribar t’ajudés a accelerar aquest procés i et facilités incorporar-te al mercat laboral. Ella, va ser autodidacta i va anar fent tot allò que creia necessari per a fer-se un lloc al món laboral, “En primer lloc, em vaig enfocar en aprendre català, estic estudiant encara, perquè entenc que és bàsic si vull treballar a Barcelona, ja que es tracta de l’idioma de Catalunya.”

Tot i la iniciativa i empenta de l’Odalusca, la incertesa la va acompanyar durant mesos, assegura que es preguntava “Què m’estarà passant? En què estaré fallant? Serà que sóc jo o la meva personalitat?”. Aquesta incertesa que li impedia encarar les entrevistes i la demanda de feina amb seguretat van ser el que la van fer apuntar-se a l’EduCom Dones, el curs de desenvolupament professional impulsat per Barabara Educació. Va creure que era una molt bona oportunitat, compartint grup amb altres dones, per fixar-se en totes elles, tant les companyes com les formadores. L’Odalusca fa un balanç molt positiu del curs, ja que considera que li va servir per guanyar seguretat i entendre que no hi havia res que fallés en ella, sinó que la incertesa era allò que no li permetia avançar. Les dinàmiques desenvolupades durant el programa li van permetre encarar els processos de selecció amb seguretat i, en finalitzar aquest, va trobar feina en el seu sector. Ara treballa com enginyera química en un lloc de treball molt similar al que desenvolupava a Veneçuela.

No és fàcil encarar els processos de cerca de feina en un context tan complicat com el que ens trobem. I, algunes dificultats afegides com acabar d’arribar al país, encara ho dificulten més. L’Odalusca ajuda a exemplificar la importància de rebre orientació i ajuda, i evidencia que és el mercat laboral el que no funciona correctament, no la nostra experiència ni formació. A Barabara Educació treballem per ajudar i donar eines a les dones per a empoderar-se i posar-se enfront d’aquest mercat laboral. Intentem contribuir en la lluita contra la precarietat laboral de les dones. Casos com el de l’Odalusca ens donen empenta per continuar. Ara, tenim en marxa la VIa edició del programa, i esperem que ajudi a moltes altres dones a emprendre el seu camí, com ho ha fet l’Odalusca.