EduCom Dones Xª i XIª Edició

Cada any el programa EduCom Dones ens porta moments inoblidables i ens permet conèixer dones úniques i molt potents, i créixer de manera col·lectiva. Aquest any, aquest procés s’ha emmarcat dins el Projecte Orenetadirigit a persones migrades. I hem oferit aquestes dues edicions del programa a dones i persones no binàries, independentment que es trobin en situació administrativa regular o irregular.

 

T’explique una mica sobre aquestes dues edicions de l’EduCom Dones!

 

EduCom Dones és el nostre programa social adreçat a dones i persones no binàries. Hi participen persones que tinguin o no experiència professional, es trobin en situació d’atur o precarietat laboral o bé tinguin ganes d’un canvi laboral.

Acompanyem a les dones i persones no binàries a definir el seu propi projecte vital i professional com a estratègia de projecció, experimentació i presa de decisions. Al llarg de les sessions les dones participants, identifiquen les seves capacitats i competències personals i professionals, fan una mirada i analitzen el seu passat i present professional, i exploren el seu entorn per identificar els diferents elements i recursos clau del seu context.

QUIN ÉS L’OBJECTIU?

  • Oferir més eines i recursos a les dones per tal d’augmentar les seves oportunitats d’accés al món laboral o reorientar la seva vida professional.
  • Generar un procés d’empoderament, i desenvolupament personal i professional, que ajudi les dones participants a sortir de la situació d’atur i/o precarietat laboral.

 

FASE DE SELECCIÓ: ENTREVISTES

Per a fer la selecció de les dones inscrites, vam fer entrevistes individuals presencials i virtuals. Es tracta d’una entrevista on recollim dades bàsiques de les dones i fem preguntes obertes. En aquest espai expliquem el procés formatiu, quin és el seu objectiu i expectatives del curs, donem resposta als dubtes de les dones, fomentem un primer espai de confiança i valorem la situació vital i laboral de la dona.

  • Total Inscripcions Xª i XIª Edició: 48 dones.
  • Total participants Xª i XIª Edició: 20 dones.

 

Des de Bararbara apostem per els grup reduïts, per poder tenir una atenció més propera i individualitzada.

 

 

PERFIL PARTICIPANTS

A les dues edicions, han participat 20 dones, amb edats, orígens i experiències diverses.

Hem comptat amb dones de diferents procedències: Colòmbia, Brasil, Veneçuela, argentina, Perú, Armènia, Ucraïna i Hondures.

Amb edats diverses, des de 26 a 63 anys, que permet enriquir molt el grup amb les diferents perspectives i experiències de cada dona. I amb experiències laborals i formacions diferents: Mestres, psicòlogues, químiques, venda, , negoci propi, administració, gestió de recursos, infermeria, etc.

 

 

 

DATES I SESSIONS

Com deiem a l’enunciat, al llarg del primer semestre del 2024, hem realitzat dues edicions del procés formatiu EduCom Dones.

La Xª Edició, va ser del 27 de febrer al 21 de març, i la XIª Edició, del 7 de maig al 30 de maig.

Dos processos de desenvolupament i empoderament professional, on hem treballat des de la mirada col·lectiva e individual. Aquests procesos s’estructuren de la següent manera:

– 8 sessions de 2.30h cada una de treball grupal intensiu, amb una metodologia participativa i vivencial.
– 1 sessió de treball individual atenent als objectius professionals de cada persona.

 

I, que es treballa a aquestes sessions grupals?

S’han dut a terme 8 sessions grupals. En les sessions grupals hem treballat:

  • Anàlisi dels desitjos professionals.
  • Anàlisi de les pròpies experiències professionals.
  • Anàlisi de les pròpies competències transversals al sector laboral.
  • Balanç professional: Aprenentatge dels errors i dels èxits professionals.
  • L’anàlisi del mercat laboral actual i el mercat de l’Economia Social i Solidaria.
  • Capacitació laboral bàsica: El meu CV i canals de recerca.
  • Els processos de selecció laborals.

 

DADES CAPACITACIÓ LABORAL

Pel que fa a les dades de recerca de feina, durant el curs s’han treballat les prioritats, les expectatives, les pròpies capacitats, competències, etc.

Les dones participants han adquirit eines per la recerca de feina, establert plans de treball, han actualitzat el seu CV i conegut nous canals de recerca que s’ajusten a les seves necessitats.

S’ha treballat segons les necessitats individuals de cada dona, s’ha aconseguit que la majoria de les participants pugui establir una recerca activa de feina i/o de reorientació professional.

D’altra banda, una part important d’aquest programa, és que el suport del grup ha permès també afrontar pors i estigmes, a l’hora d’afrontar processos de selecció, definir el seu perfil professional, aplicar a candidatures, etc.

Les dones participants en situació de migració es troben en un moment d’adaptació de les seves experiències al nou context de vida en el que es troben, on es troben diversos obstacles com: processos administratiu d’homologació de títols, regularització administrativa, etc.

Aquesta situació obre diferents preguntes al voltant de la seva vida laboral, preguntes que el procés formatiu EduCom Dones acompanya des de la metodologia competencial, reflexiva i participativa, permet conèixer el mercat laboral d’aquest context i donar valor a les seves experiències: Què vull fer ara? Cap a on vull anar? Com? Què puc fer amb la meva experiència?

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.