L’Observatori DESC, la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i la Xarxa de Xarxes d’Economia Alternativa i Solidària (REAS) presenten una publicació online interactiva que vincula els drets humans, econòmics, socials i culturals amb diferents experiències d’economia social i solidària en el territori espanyol.

El web permet navegar recorrent dos itineraris. D’una banda, un per descobrir el sector de l’Economia Social i Solidària (ESS) a través d’una trentena d’articles que aborden la relació d’aquest sistema econòmic amb els drets humans i la seva presència en sectors diversos com l’habitatge, alimentació, energia , cultura o les finances, així com el seu desenvolupament en el territori espanyol i internacional i els reptes a què s’enfronta.

D’altra banda, es pot navegar per un catàleg de 115 experiències -cooperatives, associacions i iniciatives informals- que es poden filtrar per dret, sector o territori, fent aflorar relacions existents però poc conegudes.

Un model d’economia no pot definir-se com social i solidari sense tenir en compte els drets humans, al mateix temps que els drets humans no poden concebre una economia sense que sigui social i solidària.

L’enfocament de drets implica un canvi radical de valors i pràctiques, equiparable al que planteja l’ESS, que aborda l’economia des d’un punt oposat a l’actual. Per tant, l’enfocament de drets i l’ESS no són més que dues cares de la mateixa moneda.

Un model d’economia no pot definir-se com social i solidari sense tenir en compte els drets humans, al mateix temps que els drets humans no poden concebre una economia sense que sigui social i solidària. En conseqüència, incorporar l’enfocament de drets no és més que ser conscients d’aquesta interrelació i intentar potenciar-la.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la participació de més una trentena d’expertes, a més d’un incalculable grup de col·laboradores -coordinadores, delegades territorials, avaluadores, proveïdores, cooperativistes, membres de xarxes, treballadores, activistes …- que han compartit la seva experiència i aprenentatge, en alguns casos fruit d’anys de treball, i en altres, de la frescor i il·lusió del començament.

Artícle publicat a:  http://www.economiasolidaria.org