L’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí ha desenvolupat dues eines, dos aplicatius d’autoevaluació del nivell d’assoliment de competències, que ens han semblat molt interessants i molt alineats amb la nostra manera de treballar l’avaluació per competències,
Però per a què ens poden servir aquests aplicatius informàtics sobre competències?
Les empreses demanen als treballadors/res un conjunt de capacitats, actituds i habilitats, també anomenades competències laborals, que es consideren necessàries per desenvolupar amb èxit un lloc de treball. I de les quals des de Barabara Educació ja n’hem estat parlant (veure” De qué parlem quan parlem de competències?“.)
Amb l’autoanàlisi que aquests aplicatius ens proposen podrem:
- Conèixer les definicions de les 21 competències transversals que s’han considerat prioritàries i els seus comportaments associats per nivells.
- Conèixer per sobre si les nostres capacitats s’ajusten a les corresponents a una ocupació determinada. L’aplicatiu permet un anàlisi competencial de varies professions i ocupacions ordenades per sectors.
- Conèixer què hauríem de fer per millorar les nostres competències laborals transversals, mitjançant unes breus recomanacions.
L’aplicatiu “Competències laborals transversals” com a fet descacable és que permet obtenir un quadre comparatiu entre la nostra autoavaluació i els nivells mínims de competències necessaris per a desenvolupar amb èxit l’ocupació que s’ha escollit.
Si es vol, es pot imprimir aquesta informació i si es desitja també es pot comparar el nostre perfil competencial amb el d’altres ocupacions, sense necessitat de tornar-se a avaluar, senzillament seleccionant una nova ocupació. Fet que ens permet fer-nos un autoanàlisi en diferents sectors ocupacionals en els que estiguem interessats o interessades.
Són els següents:
Un aplicatiu que ens permet fer-nos una autoavaluació competencial a partir i en funció de varies professions i ocupacions ordenades per sectors.
Fer-nos un comparatiu al nostre gust sobre aquelles ocupacions i professions en les que estiguem interessats/des, conèixer en que sobresortim i en que no en relació a una determinada ocupació.
Conèixer possibles recomanacions per solucionar-ho o millorar-ho.
Fer el qüestionariUn aplicatiu que ens permet fer-nos una autoavaluació sobre el nostre nivell d’assoliment competencial pel que fa a:
- “Resistència a la pressió. Autocontrol”,
- “Orientació al Client. Relació interpersonal” i
- “Organització i Planificació”.
I ens facilita també recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament.
Fer el qüestionari
L’aplicatiu d’autoevaluació del nivell d’assoliment de competències es centra en les competències laborals transversals que són les comunes a la majoria de llocs de treball i se n’han definit com a prioritàries les següents:
- anglès
- comunicació escrita(en la llengua pròpia)
- comunicació oral (en la llengua pròpia)
- dinamisme/constància
- direcció de persones
- disposició a l’aprenentatge/polivalència
- imatge
- informàtica
- iniciativa
- innovació/creativitat
- organització i planificació
- orientació al client
- orientació al medi ambient
- orientació a la prevenció de riscos
- orientació a la qualitat
- orientació als resultats
- resistència a la pressió
- resolució de problemes
- responsabilitat
- treball en equip
- xarxes personals
El funcionament de l’aplicació vol reproduir, el sistema que s’utilitza en empreses; per la qual cosa, s’han consultat entitats que gestionen els recursos humans mitjançant el model de competències, com per exemple: Ricoh España i Port Aventura; i la consultora OPS factoria de serveis, que té experiència en la implantació d’aquest model a les empreses.
A les empreses els/les treballadors/es s’autoavaluen els nivells de competència, i el resultat és contrastat pel cap immediat superior del/la treballador/a. A l’aplicació, els usuaris/àries s’autoavaluen els nivells de competència i els poden contrastar amb el nivell mínim recomant pel determinat lloc de feina.
Ha estat necessària l’elecció d’una classificació estandaritzada d’ocupacions. Se n’han analitzat i provat varies sent la definitiva la del Servei Català de Col·locació del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya perquè l’aplicació s’utilitza en centres col·laboradors dels Departaments de Treball que ja fan anar aquest sistema i per estar estructurada en sectors.
De totes les ocupacions incloses en la classificació esmentada, l’aplicació s’ha centrat en les dels següents sectors:
- Agrari, ramader i forestal
- Automoció
- Llicenciats, diplomats i títols propis
- Edificació i obres públiques
- Fusta, mobles i suro
- Indústries d’alimentació, begudes i tabac
- Indústries gràfiques
- Indústria pesada i de construccions metàl·liques
- Muntatges, instal·lacions, manteniment i reparació
- Màrqueting, vendes i publicitat
- Serveis a les empreses
- Serveis a la comunitat i personals
- Tècniques sanitàries