Hem dut a terme amb nois i noies d’entre 16 i 18 anys un pla de treball grupal i individual. Una proposta que s’emmarca dins el programa de prevenció de l’abandonament escolar del Pla Jove de Sant Martí. L’objectiu del curs ha estat oferir eines i recursos als i les joves de diferents instituts del districte per poder encarar la seva formació i sobretot les seves pràctiques professionals amb més garanties d’èxit.
Des de Barabara vàrem contactar amb el Pla Jove de Sant Martí per trobar-nos i explicar-nos mútuament que fèiem. La nostra metodologia, la nostra manera de fer i la seva va encaixar des del primer moment i ens vàrem posar mans a la feina. Hem dut a terme amb nois i noies d’entre 16 i 18 anys un pla de treball grupal i individual.
Les sessions de formació les hem dut a terme a l’Ateneu del Clot i, tot i que hem passat una mica de fred, l’Ateneu ens ha brindat una bona manera de que gent jove contacti amb iniciatives socioculturals al seu propi barri.
Els i les joves han vingut derivats pel servei d’orientació, amb el suport dels seus tutors i tutores, són alumnes de diferents instituts del districte on cursen estudis de PFI i de Cicles Formatius de Cicle Mitjà.
Aquest curs intensiu que s’ha dut a terme des de novembre fins a inicis de febrer s’emmarca dins el programa de prevenció de l’abandonament escolar del Pla Jove de Sant Martí. L’objectiu del curs ha estat oferir eines i recursos als i les joves de diferents instituts del districte per poder encarar la seva formació i sobretot les seves pràctiques professionals amb més garanties d’èxit.
Una proposta concretada en un curs intensiu de desenvolupament de competències personals i emocionals que permetin als i les joves millorar el seu potencial i la possibilitat d’aprofitar o crear oportunitats de canvi.
S’han treballat aspectes d’autoconeixement i d’autoestima, d’análisis d’expectatives, sobre habilitats socials i comunicatives, pero sobretot hem treballat el pensament crític i l’argumentació. No ens han calgut ni carpetes, ni llibretes, amb unes cartes i una cinta adhesiva hem fet aparèixer reflexions sobre temes com les relacions de parella, com ens perceben els altres, com ens veiem a nosaltres mateixos o com veiem el nostre futur.
El programa ha estat una proba pilot amb la que hem pogut contrastar la validesa de la metodologia que proposem, tant pel que fa en relació al procés d’intervenció grupal com individual i així també validar l’acció a través dels propis joves que hi han participat.
La proposta ha estat valorada com a molt positiva tant per ells i elles, com per nosaltres, així que esperem repetir i seguir treballant i millorant cada dia per fer que l’educació sigui un dret garantit per tots i totes per igual.